המשמעות המילולית של המלה רזולוציה היא כושר הפרדה, או כושר הבחנה. המונח נמצא בשימוש בתחומים מקצועיים רבים, כגון: צילום, דפוס, מוזיקה, מיפוי ועוד רבים.
רזולוציית תמונה
הפרדת התמונה מתייחסת למרחק בין האלמנטים המרכיבים תמונה, בתצוגה על המסך או בהדפסה. ככל שההפרדה גבוהה יותר, כך התמונה מפורטת יותר.
צפיפות הפיקסלים
מקובל להשתמש במונח רזולוציה ביחס לכמות הפיקסלים בתמונה דיגיטלית.
כשמתייחסים לרזולוציה ככמות פיקסלים בתמונה, מקובל לתאר את צפיפות הפיקסלים כשני מספרים שלמים, כשהראשון הוא מספר הטורים – רוחב, והשני מספר השורות –אורך. צורה מקובלת אחרת היא לציין רזולוציה כמכפלה כל הפיקסלים בתמונה, מה שנהוג לכנות מגה-פיקסל – תוצאת ההכפלה של כמות הפיקסלים לרוחב התמונה וכמות הפיקסלים לאורך. לדוגמא, 1600 פיקסלים לרוחב ו-1200 פיקסלים לאורך, היא תמונת 1.92 מגה-פיקסל. צורות אחרות הן תיאור כמות הפיקסלים ליחידת אורך, או ליחידת שטח, כמו למשל פיקסל לאינץ'(PPI), או פיקסל לסנטימטר PPC
מדידת רזולוציה
כושר ההפרדה של כל מכשיר/התקן נמדד ביחידות מידה שונות, בהתאם לסוג הטכנולוגיה שלו:
צגי מחשב – נמדדים בפיקסלים לאינץ' – PPI
סורקים – בדגימות לאינץ' – SPI
מדפסות ואמצעי פלט אחרים – בנקודות לאינץ' – DPI
רשת הדפסה – בשורות לאינץ' – LPI
צפיפותה של תמונה דיגיטלית הנשלחת להדפסה בדפוס אופסט נקבעת לפי צפיפותה של רשת ההדפסה ובהתאם לנייר עליו תודפס. היחס הרצוי הוא שרזולוציית התמונה בפיקסלים לאינץ' תהיה פי 2 מצפיפות הרשת בשורות לאינץ'. בהדפסה על נייר כרומו נהוג להשתמש ברשת הדפסה בצפיפות של 150 שורות לאינץ' – 150 LPI, ולכן רצוי להכין תמונה להדפסת אופסט ברזולוצייה של 300 DPI.
מדידת הרזולוציה של תמונה, תתבצע גם היא בהתאם להתקן בו היא מוצגת. רזולוציית תמונה המוצגת על גבי מסך מחשב תיוצג בפיקסלים לאינץ' – PPI ולא ב DPI כפי שנהוג בטעות לומר.
למידת הרזולוציה יש משמעות רק כאשר היא קשורה לגודל פיזי. תמונת בעלת 1.92 מגה-פיקסל, לדוגמא, יכולה לקבל רזולוציה של 72 PPI ואז גודלה הפיזי יהיה 16.67 על 22.22 אינץ' או שתקבל רזולוציה של 300 PPI ואז גודלה הפיזי יהיה 4 על 5.33 אינץ'. אין הבדל באיכות התמונה בין שני המקרים, מכיוון שכמות הפיקסלים שלה לא משתנה.