כצלמים עומדות בפנינו שתי אפשרויות לבחירה מבחינת סוג הקובץ שישמר במצלמה הדיגיטלית RAW (הכוונה לקובץ גולמי) או קבצים מסוג JPG.
ניקון: שם הקובץ NEF
קנון: שם הקובץ CR2
מהו קובץ RAW
קובץ RAW כולל את מירב המידע שנקלט ע"י חיישן המצלמה בעת החשיפה וכמעט שאינו מעובד ע"י החומרה והתוכנה שבתוך המצלמה. קבצים אלו אינם מוכנים לשימוש וכדי להשתמש בהם יש צורך לפתוח אותם בתוכנה ייעודית. בעיבוד נכון ניתן להפיק מקבצים אלו טווח דינמי רחב ביותר.
למעשה קובץ RAW משמש מעין "נגטיב" דיגיטלי
מהו קובץ JPG
אלו הם קבצים שעברו תהליך של דחיסה, כלומר הפחתת המידע הדיגיטלי האצור בהם. עם זאת לתהליך הדחיסה מספר חסרונות הפוגעים באיכות הצילום בעיקר הקטנת הטווח הדינמי של החיישן.
אם כן מהו טווח דינמי – טווח דינמי הוא ההבדל בגוונים שבין שחור מוחלט ללבן מוחלט. במצבי תאורה מסוימים יש ניגוד גבוה בין האזורים הבהירים לבין האזורים הכהים והמצלמה לא מסוגלת לקלוט את כל מנעד הגוונים שבין שני הערכים האלה.
אז על איזה פורמט לעבוד?
כאן הדעות חלוקות בין הצלמים ואתן כאן את ההסבר שלי
ברוב המקרים פשוט תעבדו על RAW
אין לי בעיה שתעבדו ב JPG אבל תעשו לי טובה אל תעבדו גם וגם, כלומר, תמונה המצולמת בשני הפורמטים האלה בעת ובעונה אחת. אתם שואלים למה? האם אתם צריכים שני קבצים לאותו הפריים? הגרסה הרווחות היא שאת ה RAW אשמור לעיבוד הכבד ואת ה JPG אוכל ישר להעלות לרשת. זאת טעות בעיני ואם יש לכם שיטת עבודה מסודרת, להתנהל עם קבצי RAW, לערוך אותם ולהמיר לאחר מכן ל JPGכדי להעלות אותם לאתר מסוים אין זאת טרחה כלל. ובכלל מי משתמש בקובץ ה JPG ללא עריכה כלל? אין דבר כזה וכל קובץ באשר הוא צריך עריכה גם אם היא קלה בלבד
החסרונות שהיו בעבר לקבצי ה RAW פחות משמעותיים כיום:
קובץ כבד, מגבלה של מקום – האם יש לנו מגבלה של מקום? תקנו עוד דיסק קשיח נייד, תשלמו כמה דולרים ויהיה לכם נפח אכסון על ענן
פתיחת הקובץ בתוכנה ייעודית – נכון, הקובץ לא נפתח במערכת ההפעלה הרגילה של המחשב כמו כל קובץ תמונה, אבל גם ככה הפוטושופ או הלייטרום הם כלים יומיים, פתיחת אחת מהתוכנות הקבצים עולים ובלחיצת כפתור אפשר להמיר את הנבחרות ל JPG (אז למה לא צילמנו כך מלכתחילה?) צילמנו ב RAW כדי שיהיה לנו קובץ מקור איכותי, נגטיב דיגיטלי אמרנו?
השארת תגובה